Woont mijn gezinshuis gemeenschappelijk? – Vers Beton

22 juni 2017

Een serie over de zoektocht naar een woning in Rotterdam

Priscilla’s zoektocht naar een andere woning in Rotterdam lijkt een verbeten missie in een waanzinnige woningmarkt te worden. Waar is dat huis waar ze fijn met vriend en dochter kan wonen? In deze serie onderzoekt zij de ontwikkelingen, alternatieven en haar persoonlijke overwegingen. Deel 2: de kracht van een community.

Beeld: Lara Arnoldus voor Vers Beton.

Met de groeiende populariteit van Rotterdam neemt het woningaanbod af. Eén blik op de kaart van Funda leert dat er onder de twee ton weinig te koop is in Rotterdam Centrum, Noord, West, Kralingen en Hillegersberg. Ook op Zuid stijgen de huizenprijzen en loopt de verkoop op. Door de nieuwe Woningwet zijn de woningcorporaties er niet meer voor de middeninkomens. De huurprijzen in de vrije sector zijn abnormaal hoog.

Toen ik een paar jaar geleden met een vast contract op zak rondkeek in een naar mijn zin te kleine benedenwoning in het Oude Noorden, had ik niet gedacht dat het zo’n vaart zou lopen. Mijn vriend en ik kozen ervoor om te blijven waar we zaten: in een Blijdorpse bovenwoning. Fijne buurt, lage huurprijs. Helemaal prima.

Ook met de komst van een kindje was het nog goed toeven in ons jaren-dertighuis. We wonen dichtbij het park en het centrum. Maar toen dat kindje begon te kruipen, werden we ons opeens erg bewust van de onderbuurvrouw. We zijn nu vaker thuis (papadag, mamadag, omadag) en er is meer reuring in huis. De onderbuurvrouw, in de bijstand en altijd thuis, is daar minder blij mee. Het gevolg is dat haar plafond, dus onze vloer, regelmatig als drumstel fungeert. Niet alleen geluid, maar ook de rook van deze kettingrokende buurvrouw sijpelt door de kieren van ons oude huis naar boven. Buitenshuis ruik ik pas goed hoezeer onze kleding naar sigarettenrook stinkt. Gedachten aan de eventuele gevolgen voor onze gezondheid probeer ik te negeren. Kortom: de twijfel is toegeslagen. Wonen we hier nog wel zo prima?

Lees het hele verhaal op Vers Beton of download de Pdf
Lees hier deel 1 van de serie